Стариот леб како ѕвезда на оброкот: Рецепт за вкусни кнедли од леб и сирење
Ако досега користевте стар леб исклучиво за правење лебни трошки, со кои подготвувавте различни специјалитети, време е да направите кнедли од леб на малку поинаков начин.
Направете кнедли со сирење и сервирајте ги како топло мезе во сос од пармезан и путер или како гарнир со вашите омилени јадења со месо. Во Јужен Тирол, тие се нарекуваат „kasnocken“ затоа што изгледаат како малку поголеми, издолжени топчиња со сирење.
Нивната главна состојка е стариот леб и топењето сирење по ваш избор, како што е гуада или еманталер. Се послужуваат со најразлични сосови и се неверојатно вкусни. Направете ги уште денес, ако имате стар леб!
Потребни состојки:
- 300 г бајат бел леб
- 250 мл млако млеко
- 300 г сирење (гуда, еманталер)
- 1 лутиче или кромид
- 30 г путер
- 1 лажица брашно
- 3 јајца
- 2 лажици пиперка (свежа или сушена)
За сосот:
- 80 г путер
- 70 г рендан пармезан
Начин на подготовка:
- Иситнете го бајатиот леб на мали парчиња, ставете го во подлабок сад и потурете го со млака млеко. Сирењето изрендајте го на грубиот дел од рендето, па додајте го и сирењето во смесата од леб и млеко.
- Растопете 30 г путер во тава и додајте го исечканото лутиче (или кромид), па пржете 6-7 минути. Малку изладете ги состојките и додадете ги во смесата од леб, сирење и млеко. Додајте го брашното (можете да додадете и малку презла), јајцата, сечканите пиперчиња и малку сол, па добро промешајте. Ако смесата е премногу густа, додадете уште малку млеко.
- Формирајте поголеми, издолжени топчиња и варете ги во солена зовриена вода околу 15 минути.
- Во тава, стопете го путерот, додадете го ренданиот пармезан, додајте ги зготвените топчиња и измешајте нежно. За дополнителна кремавост на сосот, додајте неколку лажици вода во која се готвеа топчињата. Може да ги послужите варените кнедли како гарнир за јадења со месо, во супи или чорби или како самостоен оброк.
Можеби сакате да го прочитате и овој рецепт за уживање за сите дома: салата од 7 слоеви со пилешко.