Специјален рецепт за леб за оние што се плашат од јаглехидрати
Лебот не мора да биде направен од брашно!
Потребни состојки:
- 300 грама посно сирење
- 100 грама смелени бадеми
- 100 грама иситнети ленени семки
- 125 грама овесни снегулки
- 1 лажичка сол
- 6 грама прашок за печиво
- 8 белки од јајце
- 2 лажици сусам
- 2 лажици семки од тиква
- 2 лажици сончогледови семки
Начин на подготовка:
Во длабок сад измешајте ги сите суви состојки, односно бадемите, овесните снегулки, солта, прашокот за печиво и семките. Потоа полека додајте ги белките, па сирењето и повторно измешајте.
Обложете тепсија за печење леб со хартија за печење и истресете ја смесата во неа. Обидете се рамномерно да ја распространите низ тепсијата, па просејте уште малку сусам на врвот и ставете ја да се пече во претходно загреана рерна на 180 степени.
Печете околу 50-60 минути, односно сè додека лебот не добие убава румена боја. Откако ќе се испече, извадете го од тепсијата и ставете го на решетка за ладење. Откако ќе се олади, исечете го на парчиња.
Прочитајте и што ќе се случи ако целосно го исфрлите белиот леб од исхраната.