Претходно
Солени пченкарни стапчиња: Здрава закуска за посните денови
Ако баравте лесен рецепт за посните денови, овие солени пченкарни стапчиња се одличен избор.
Потребни состојки:
- 180 г бело брашно
- 180 г пченкарно брашно
- 1 лажичка сол
- 1 ќесичка прашок за пециво
- 370 милилитри пиво
- 2 лажици масло
- семиња по избор
- посен мајонез
Начин на подготовка:
- Измешајте ги сувите состојки.
- Потоа додадете го пивото и маслото и измешајте добро.
- Раширете го тестото со сукало и сечете на парчиња.
- Оставете го на работната површина околу 15 минути.
- Потоа, стапчињата префрлете ги во плех за печење. Добро премачкајте ги со посен мајонез и додајте семиња по избор.
- Оставете ги да стојат во плехот околу 5 минути.
- Потоа, печете ги на 180 степени додека не поруменат.
- Можат да бидат свежи неколку денови.
Погледнете го и овој рецепт за богата солена торта од палачинки.