Сочни лазања ролни со неодолив вкус
Ручек кој редовно ќе го правите
Потребни состојки:
- 12 кори за лазања
- 1 лажичка маслиново масло
- ½ црвен кромид, ситно исечкан
- 150 г шампињони, исечкани
- ½ црвена бабура
- 300 г спанаќ, исчистен
- 2 печени пиперки, исечкани
- 2 чешниња лук, исечкани ситно
- 500 мл доматен сос
- 425 г сирење рикота
- 220 г рендана моцарела
- 1 јајце
Начин на подготовка:
1. Рерната загрејте ја на 180 степени Целзиусови.
2. Во едно тенџере ставете вода и оставете ја на оган дури да почне да врие. Посолете ја водата и сварете ги корите за лазања. Откако ќе се сварат извадете ги на крпа и оставете ги да се исушат и оладат.
3. Во тава ставете го маслиновото масло и загрејте го на средна топлина. Додадете ги кромидот и лукот и пржете 4-5 минути. Потоа додадете ги печурките, бабурата, спанаќот, печените пиперки и гответе додека спанаќот не омекне, постојано мешајќи. По 4-5 минути исклучете ја ринглата и префрлете го зеленчукот во сад.
4. Во садот со зеленчукот додадете го сирењето рикота, ¾ од моцарелата и јајцето и сите состојки убаво измешајте ги.
5. Земете една тава за печење и испрскајте ја со спреј за готвење. На дното истурете половина од доматниот сос. Потоа на секоја кора за лазања ставајте од филот и мотајте ги во ролни. Повторете ја постапката со сите кори и наредете ги во тавата за печење. Врз сите ролнички нанесете го остатокот од доматниот сос, а на врвот истурете го остатокот од моцарелата.
6. Тавата покријте ја со алуминиумска фолија и печете 30-35 минути. Потоа извадете ја фолијата и печете уште 5 минути. Јадете ги ролните топли.
Бидете секогаш во тек со новите содржини на Кафе пауза. Следете нè на Твитер или пак станете фанови на нашата страница на Фејсбук.