Слатка солена торта со чоколадо и переци
Вистинско слатко-солено задоволство
Потребни состојки:
- 450 грама квалитетно темно чоколадо, исечкано
- 115 грама несолен путер, исечкан
- 4 јајца, одвоени
- 55 грама шеќер во прав
- 2 лажички морска сол
- 50 грама мини переци
Начин на подготовка:
Загрејте ја рерната на 160 степени и поставете хартија за печење на основата и ѕидовите на тркалезен сад за печење со големина од 22 сантиметри.
Сместете го чоколадото и путерот во сад отпорен на топлина и поставете го над тенџере со зовриена вода (не дозволувајте садот да се допира до водата). Мешајте повремено сè додека состојките не се стопат и комбинираат, а потоа тргнете го од оган. Измешајте ги жолчките од јајцата со солта, а потоа тргнете ги настрана. Во меѓувреме, поставете ги белките од јајцата во сад и на висока брзина изматете ги со миксер. Мешајте сè додека не се формираат нежни врвови. Намалете ја брзината на миксерот и полека турајте го шеќерот додека мешате и потоа зголемете ја повторно брзината и матете сè додека не добиете смеса која е цврста и сјајна. Нежно префрлете ја смесата со јајцата во смесата со чоколадото и мешајте сè додека не се комбинираат, а потоа префрлете ги во подготвениот сад за готвење и врз нив наредете переци.
Печете 30-тина минути или сè додека центарот на тортата не се испече целосно. Дозволете ѝ прво да се олади, а потоа оставете ја во фрижидер околу 3 часа. Рецептот е за 8 до 10 парчиња торта. Добар апетит.
Бидете секогаш во тек со новите содржини на Кафе пауза. Следете нè на Твитер или пак станете фанови на нашата страница на Фејсбук.