Сируп од рози: Рецепт за кралски пијалак одличен за топлите денови
Розите се истакнуваат со својата убавина и мирис во бројни букети и скоро секогаш ги избираат за посебни прилики. Розите ја истакнуваат свеченоста и важноста на моментот. Но, магичната кралица на цвеќињата има и лековити својства, бидејќи нејзините кадифени листови кријат витамини како што се витамините А, Ц и Е, флавоноиди и други биоактивни соединенија. Во народната медицина се издвојува и како лек за црниот дроб и цревата, а во козметичката индустрија се користи за подобра виталност на кожата.
Во топлите денови што доаѓаат, ви предлагаме да се освежите со овој пијалак од рози, чија подготовка не бара многу време и одлични кулинарски вештини.
Потребни состојки:
- тегли
- 40 г лимонска киселина
- вода
- шеќер
Начин на подготовка:
- Наполнете ги теглите со листови од роза до половина.
- Додадете ја лимонската киселина и вода до врвот.
Покријте со чинија, но не и со капак. - Оставете 10 дена на сонце. Потоа процедете.
- Додадете шеќер колку што има и вода.
- Промешајте и оставете да отстои покриено додека шеќерот не се стопи.
- Истурете го сирупот во шишиња и добро затворете ги.
Дополнителна информација: Користете само рози за кои сте сигурни дека не се прскани со пестициди.
Пробајте го и овој кремаст напиток од јагоди.
Се е супер кажано но ме интересира колку рози од прилика би биле потребни и колку тегли и колкави тегли пошто наведено е само рози и тегли па убаво би било да се знае во една тегла пример се става толку рози. Благодариме.