Шпанска компир-салата со крем-сос
Вкусна салата која можете да ја јадете во секој дел од денот
Потребни состојки (количините се за 3-4 порции):
- ½ кг мали компири
- 3 супени лажици маслиново масло
- 1 ¼ кафена лажичка сол
- ½ кафена лажичка бибер
- 2 чешниња лук, фино исечкан
- 4 супени лажици мајонез
- 1 супена лажица лимонов сок
- 1 кафена лажичка сенф
Начин на подготовка:
Загрејте ја рерната на 200 C°. Пресечете ги компирчињата на половини или на четвртини и ставете ги во еден сад. Врз нив сипете 2 супени лажици маслиново масло, ¾ од кафена лажица сол и бибер. Промешајте ги убаво компирите и ставете ги на тава, на која претходно сте ставиле еден слој хартија за печење. Печете ги компирите околу 40 минути, превртувајќи ги двапати додека се печат. Треба да добијат убава, златна боја. Извадете ја тавата од рерна и оставете го компирот да се олади. Во сад помешајте ½ кафена лажица сол, 1 супена лажица маслиново масло, исечканиот лук, мајонезот, лимоновиот сок и сенфот. Убаво промешајте ги состојките и посипете ги врз златниот компир.
Добар апетит!
Бидете секогаш во тек со новите содржини на Кафе пауза. Следете нè на Твитер или пак станете фанови на нашата страница на Фејсбук.