Рецепти: 3 омилени десерти на кралицата Елизабета II

Рецепти: 3 омилени десерти на кралицата Елизабета II

Познато е дека кралицата Елизабета II има посебен начин на исхрана, но покрај чајот, таа сака да пие вино или џин по оброкот. Кралицата сака и десерти, а на нејзиното мени се наоѓаат чоколадни колачи, чоколаден мус и колачи со ф’стаци. Во продолжение погледнете како да ги подготвите овие десерти.

1. Колачи со ф’стаци

Рецепти: 3 омилени десерти на кралицата Елизабета II

Потребни состојки:

  • 95 грама ф’стаци
  • 50 грама путер
  • 1 лажица павлака
  • 65 грама шеќер за глазура
  • 35 грама кора од лимон
  • 45 грама сушени цреши
  • 25 грама бадеми
  • 15 грама брашно
  • 200 грама црно чоколадо

Начин на подготовка:

Покријте го садот за печење со хартија и премачкајте го со путер. Растопете ги путерот и шеќерот. Потоа додајте ги павлаката, малку сол, бадемите, ф’стаците, црешите и брашното. Измешајте ги сите состојки заедно. Со помош на лажичка, ставете ги во садот за печење (1 лажица – 1 кекс). Притиснете малку за колачињата да бидат рамни. Печете во претходно загреана рерна на 180 °C околу 10-12 минути. Растопете го чоколадото, намачкајте ја долната страна од колачињата и оставете го десертот да се излади.

2. Чоколаден мус

Рецепти: 3 омилени десерти на кралицата Елизабета II

Потребни состојки:

  • 50 грама млечно чоколадо
  • 50 грама темно чоколадо
  • 350 грама павлака
  • желатин
  • 30 милилитри виски

Начин на подготовка:

Загрејте 50 грама павлака и ставете го искршеното чоколадо во неа. Оставете да отстои 2-3 минути. Потоа изматете ја останатата павлаката додека не стане мазна. Оставете да се излади. Растопете го желатинот. Во чоколадната смеса ставете ги желатинот и вискито. Изматете ја преостанатата павлака и измешајте ја во изладената смеса од чоколадо.

3. Колач со боровинки

Рецепти: 3 омилени десерти на кралицата Елизабета II

Потребни состојки:

  • 500 грама брашно
  • 1 јајце
  • 400 грама слатка павлака
  • 65 грама шеќер за глазура
  • 100 грама боровинки
  • 130 грама коцки путер
  • 2 лажици прашок за печиво

Начин на подготовка:

Ставете мала количина брашно на садот за печење и ставете хартија за печење. Измешајте ги брашното, шеќерот, прашокот за печиво и 1/2 лажица масло. Ставете го путерот во смесата додека не омекне. Изматете ги шлагот и јајцето со миксер. Посипете го брашното на работната маса. Направете вдлабнатина во средината. Полека истурете ја кремастата смеса и нежно измешајте ја со брашното додека не добиете лепливо тесто. Од тестото направете торта, а потоа пресечете ја на 8 идентични парчиња. Почете околу 30-35 минути во рерна загреана на 200 °C.

Погледнете како да направите лесен ролат со свежо овошје.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Со пишување може да постигне многу. Никогаш не се откажува од своите соништа.

Поврзани содржини

Остави коментар