Претходно
Рецепт за вкусен леб со тиква и глазура од кафе
Овој рецепт не е од оние само со 5 состојки, но целиот процес има само 5 чекори, а вашата кујна ќе биде полна со есенска атмосфера и прекрасни мириси!
Потребни состојки за лебот:
- 200 г брашно
- 2 лажички микс зачини: цимет, ѓумбир, морско оревче, каранфилче, бибер
- 1 лажичка сода бикарбона
- 1 лажичка прашок за пециво
- 20 г шеќер
- 130 г пире од тиква
- 20 г пире од банана
- 60 милилитри млеко по избор
- 60 милилитри јаворов сируп или мед
- 60 милилитри растително масло
- 2 јајца
- 1 лажица јаболков оцет
- малку рендан ѓумбир
- кафеав шеќер
- семки од тиквa
За глазурата:
- 30 г шеќер
- 1 лажичка микс зачини: цимет, ѓумбир, морско оревче, каранфилче, бибер
- 1 лажичка екстракт од ванила
- 2-3 лажици кафе
Начин на подготовка:
- Загрејте ја рерната на 180 степени. Во средна чинија додадете ги сите суви состојки и мешајте ги.
- Во голем сад ставете ги течните состојки и мешајте додека не се соединат. Ставете ги сувите состојки во оваа смеса и мешајте.
- Ставете ја смесата во тава за леб (9×3 цм) и врз смесата ставете од семките од тиква и кафеавиот шеќер.
- Печете околу 40 до 50 минути. Најдобро е да го поставите лебот на средната решетка, бидејќи му треба растојание кога ќе нарасне.
- Кога ќе останат околу 10 минути пред да го извадите лебот, комбинирајте ги сите состојки за глазурата и мешајте додека не добиете густа смеса. Откатко вашиот леб ќе биде целосно испечен, извадете го и испрскајте со глазурата од кафе. Оставете да отстои од 5 до 10 минути, а потоа уживајте.
Moжеби ќе сакате да го пробате и ова есенско кафе со тиква.