Рецепт за вкусен кремаст десерт што се топи во устата
Немате премногу време, а сакате да јадете нешто благо? Овој рецепт е совршен за вас.
Потребни состојки:
- 1 литар млеко (може да биде и растително)
- 170 грама шеќер
- 130 грама брашно
- 60 грама скроб
- 1 лажичка ванилин шеќер или екстракт од ванила
- 2 лажици путер (маргарин, кокосово масло)
- 100 грама печени кикирики или некои други јаткасти плодови
- 100 грама чоколадо за готвење
- кокосово брашно за декорирање
Начин на подготовка:
Турете го млекото во сад, ставете го на тивок оган и додајте 170 грама шеќер, 130 грама брашно, 60 грама скроб и ванилин шеќер.
Постојано мешајте додека кремот не стане целосно мазен и без грутки.
Тргнете го од оган, додајте 2 лажици путер и добро измешајте.
Турете го кремот во чаши од 180 мл и ставете го во фрижидер за да се стегне.
Извадете го изладениот десерт од чашите, исечете го на половина и превртете ги страните во ситно сечкани кикирики.
Растопете го чоколадото во микробранова печка и истурете го одозгора, а потоа украсете со кокос.
Погледнете го и овој рецепт за мусака со тестенини.