Претходно
Рецепт за пржени „палачинки“ полни со протеини што ги обожаваат на југот на Италија
Дали имате слушнато за panelle? Тоа е сицилијанска улична храна која се прави од брашно од наут и зачини и обично со крокети или помеѓу две парчиња леб како сендвич.
Тоа е многу ефтино јадење, а бидејќи е направено од брашно од наут, богато е со протеини од растително потекло. Се верува дека има арапски корени.
Потребни состојки:
- 150 грама брашно од наут
- 750 мл вода
- 1 лажичка сол
- 2 лажици свежо сечкан магдонос
- растително масло за пржење
Начин на подготовка:
- Истурете го брашното, водата и солта во тенџере и матете со жица за матење додека не добиете мазна смеса.
- Гответе ја смесата на умерена температура и со постојано мешање додека не се згусне или не почне да се одделува од рабовите на тенџерето. Ви требаат околу 5 до 10 минути за да го направите ова.
- Брзо префрлете ја топлата смеса во плех за печење и раширете ја на дебелина од околу еден сантиметар.
- Ставете во фрижидер околу еден час.
- Исечете ја смесата на помали квадрати и пржете ги на врело масло околу три минути од секоја страна.
- Ставете ги пржените плочи на хартиена крпа за да ја апсорбираат маснотијата, а потоа послужете. Добар апетит!
Можеби ќе сакате да ги пробате и овие вегански бургери од наут и тиква.