Рецепт за пржени „палачинки“ полни со протеини што ги обожаваат на југот на Италија

Рецепт за пржени „палачинки“ полни со протеини што ги обожаваат на југот на Италија

Дали имате слушнато за panelle? Тоа е сицилијанска улична храна која се прави од брашно од наут и зачини и обично со крокети или помеѓу две парчиња леб како сендвич.

Тоа е многу ефтино јадење, а бидејќи е направено од брашно од наут, богато е со протеини од растително потекло. Се верува дека има арапски корени.

Рецепт за пржени „палачинки“ полни со протеини што ги обожаваат на југот на Италија

Потребни состојки:

  • 150 грама брашно од наут
  • 750 мл вода
  • 1 лажичка сол
  • 2 лажици свежо сечкан магдонос
  • растително масло за пржење

Начин на подготовка:

  1. Истурете го брашното, водата и солта во тенџере и матете со жица за матење додека не добиете мазна смеса.
  2. Гответе ја смесата на умерена температура и со постојано мешање додека не се згусне или не почне да се одделува од рабовите на тенџерето. Ви требаат околу 5 до 10 минути за да го направите ова.
  3. Брзо префрлете ја топлата смеса во плех за печење и раширете ја на дебелина од околу еден сантиметар.
  4. Ставете во фрижидер околу еден час.
  5. Исечете ја смесата на помали квадрати и пржете ги на врело масло околу три минути од секоја страна.
  6. Ставете ги пржените плочи на хартиена крпа за да ја апсорбираат маснотијата, а потоа послужете. Добар апетит!

Можеби ќе сакате да ги пробате и овие вегански бургери од наут и тиква.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Ужива кога патува и запознава различни култури, ги сака утринските прошетки во природа, многу чоколадо и кафе.

Поврзани содржини

Остави коментар