Рецепт за посни бомбици со леблебија: Се топат во уста!

Рецепт за посни бомбици со леблебија: Се топат во уста!

Дали знаевте дека наутот може да биде одлична состојка за колачи? Ви споделуваме рецепт за здрави и посни бомбици кои можете да ги подготвите уште денес!

Рецепт за посни бомбици со леблебија: Се топат во уста!

Потребни состојки:

  • 100 грама сварена леблебија
  • 100 грама ореви
  • 10 свежи урми
  • 1 и пол лажица какао во прав
  • 1-2 лажици рум
  • 40 грама цреши
  • 20 грама леблебија
  • 2 свежи урми
  • 200 грама темно чоколадо
  • малку масло
  • сечкани ореви

Начин на подготовка:

1. Потопете ги урмите во топла вода половина час пред да почнете со готвење. Сомелете ги оревите, исчистете ги урмите и исечкајте ги во блендер и додадете 3 лажици вода, за да добиете хомогена смеса. Додадете ги леблебијата и румот, па продолжете да ги мешате состојките. Доколку е потребно, додадете уште малку вода. Водата мора да се додава постепено, колку да се сврзе смесата.

2. Потоа додадете какао и половина од количеството ореви мешајте и на крајот додадете ги останатите ореви. Смесата треба да биде кремаста, компактна и густа. Префрлете ја во сад и ставете ја во фрижидер. Во блендер ставете ги исчистените вишни, двете исчистени урми (кои исто така беа во вода) и леблебијата (20 грама), па ситно исечкајте ги.

3. Колачињата можете да ги направите во форма на топчиња, така што во средината ќе ставите малку смеса од вишни, но многу поедноставно и побрзо е да ја намачкате темната смеса на хартија за печење, во форма на квадрат, нанесете ја одозгора смесата со вишни, додадете чоколадо растопено на пареа и посипете со јаткасти плодови. На здравје!

Откако го прочитавте нашиот денешен рецепт, можеби ќе сакате да го прочитате и рецептот за рецепт за здрави чоколадни бомбици без шеќер.

Извор: sensa.mondo.rs


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Вљубеничка во книжевноста, музеите и патувањата. Исто како и Борхес, рајот си го замислува како огромна библиотека.

Поврзани содржини

Остави коментар