Рецепт за печени њоки со сирење што се топат во устата
Можете да ги направите њоките и сами, но ако сакате да го скратите времето за подготовка на само половина час, користете готови.
Потребни состојки:
- 500 гр готови њоки
- 150 гр моцарела
- 120 гр пушени колбаси
- 2 лименки сечкани домати од 400 гр
- 1 лажичка шеќер
- 1 кромид
- 2 чешниња лук
- 2 лажици маслиново масло
- грст свеж босилек
- сол и бибер по желба
Начин на подготовка:
1. Загрејте го маслото во тава на умерена температура и промешајте ги ситно исечканиот кромид и лук.
2. Додајте ги пушените колбаси исечкани на помали парчиња и оставете да се готви сè заедно уште пет минути.
3. Додајте ги доматите и шеќерот. Измешајте сè добро и зачинете со сол и црн пипер.
4. Кога смесата ќе зоврие, додајте ги њоките и гответе сè сите заедно пет до седум минути, мешајќи повремено.
5. Кога њоките ќе бидат термички обработени, промешајте половина од ренданата моцарела и малку свеж босилек.
6. Покријте ја површината на тавата со остатокот од сирењето и ставете ја во рерна загреана на 200 Целзиусови степени околу 10 минути, додека не порумени сирењето.
7. Послужете со сезонска салата. Добар апетит!
Погледнете како да ги направите и овие панирани стапчиња од моцарела.