Рецепт за највкусната чоколадна торта кој морате да го пробате уште денес!

Рецепт за највкусната чоколадна торта кој морате да го пробате уште денес!

Ви го споделуваме рецептот за највкусната чоколадна торта за чија подготовка ви е потребен околу 1 час. Сигурни сме дека ќе му се допадне на целото семејство!

Рецепт за највкусната чоколадна торта кој морате да го пробате уште денес!

Потребни состојки за пандишпанот:

  • 200 грама брашно
  • 150 грама шеќер
  • 150 грама путер
  • 130 грама темно чоколадо
  • 3 јајца
  • 3 лажици млеко
  • 1,5 лажица какао во прав
  • 1 лажица подготвено инстант кафе
  • 1лажичка прашок за пециво
  • ¼ лажичка сода бикарбона

Состојки за филот:

  • 170 грама шеќер во прав
  • 80 грама путер на собна температура
  • 2 лажици шлаг
  • 1,5 лажици какао во прав
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • парчиња темно чоколадо за декорација

Начин на подготовка:

1. Загрејте ја рерната на 180 степени целзиусови. Подгответе два калапи за колачи со дијаметар од 20 сантиметри. Намачкајте ги со путер и/или покријте ги со хартија за печење.

2. Растопете го чоколадото со млекото наменето за пандишпанот. Ставете го на страна.

3. Со миксер изматете ги путерот и шеќерот. Додадете по едно јајце, инстант кафе и стопеното чоколадо. Мешајте додека не се соединат состојките.

4. Во посебен сад додадете ги брашното, какаото во прав, прашокот за пециво и сода бикарбона. Измешајте ги овие состојки во смесата базирана на јајца.

5. Поделете ја смесата на два еднакви дела и префрлете ја во подготвениот калап.

6. Ставете го пандишпанот во загреана рерна 20 до 25 минути. Користете чепкалка за заби за да проверите дали пандишпанот е целосно испечен. Оставете да се излади.

7. Додека пандишпанот се лади, подгответе го кремот за филот: со миксер изматете ги путерот, шлагот и екстрактот од ванила. Постепено додавајте какао во прав и шеќер. Мешајте десет минути додека не добиете еднолична цврста смеса.

8. Распоредете ја смесата помеѓу двете кори и по целата површина и декорирајте со парчиња темно чоколадо.

9. Оставете ја тортата во фрижидер пред сервирање. Добар апетит!

Откако го прочитавте нашиот рецепт за чоколадна торта, можеби ќе сакате да прочитате и рецептот за торта со чоколадо и малини без печење.

Извор: punkufer.dnevnik.hr


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Вљубеничка во книжевноста, музеите и патувањата. Исто како и Борхес, рајот си го замислува како огромна библиотека.

Поврзани содржини

Остави коментар