Претходно
Рецепт за двојно чоколадно задоволство: Празнична торта која ќе ве воодушеви!
Може ли нешто да биде повкусно од чоколадна торта? Да, дупло почоколадна торта!
Еве ви предлог за божиќен десерт со кој сите ќе ги воодушевите.
Потребни состојки:
- 200 г темно чоколадо (со 60% какао делови)
- 100 г млечно чоколадо
- 200 г маргарин
- 4 јајца јајца
- 200 г шеќер
- 150 г брашно
- 1 лажица прашок за печиво
- 200 г сечкани ореви
Потребни состојки за прелив:
- 50 мл слатка павлака
- 75 мл млеко
- 90 г темно чоколадо (со 60% какао делови)
- 30 г млечно чоколадо
Начин на подготовка:
- Во сад на пареа растопете го маргаринот со 200 г темно чоколадо и 100 г млечно чоколадо.
- Изматете ги јајца со шеќерот, додајте го растопеното чоколадо со маргаринот и измешајте ги состојките додека смесата не стане хомогена. Додајте го брашното, прашокот за печиво и сечканите ореви и добро промешајте.
- Премачкајте го калапот со пречник од 22 см со путер и покријте го со хартија за печење. Истурете ја смесата во калапот. Потоа ставете го калапот во загреана рерна на 175 °C и печете 30 минути.
- Кога тестото ќе се испече, оставете го да се излади.
- Во меѓувреме, подгответе го преливот со тоа што ќе ја загреете слатката павлака и млекото и ќе додадете 90 г темно чоколадо и 30 г млечно чоколадо. Откако ќе го додадете чоколадото веднаш тргнете го тенџерето од шпоретот и промешајте додека чоколадото не се растопи целосно.
- Кога тестото ќе се олади, извадете го од калапот, рамномерно прелијте ја кората со глазурата и оставете ја тортата да се излади.
Добар апетит!
Можеби сакате да го дознаете рецептот и за колачот од топло млеко.