Нов тренд во исхраната: Хлорелата го презема тронот во светот на здравата храна!
Алгата хлорела е една од најстарите и најдобро истражуваните организми на нашата планета, а сепак поголемиот дел од луѓето никогаш не слушнале за неа. Штета, бидејќи вреди да ја вклучите оваа алга во вашата исхрана, а откако ќе прочитате за нејзините здравствени придобивки, сигурни сме дека тоа и ќе го сторите.
Името хлорела е мешавина од зборови на грчки и латински јазик, чие значење е нешто мало, младо и зелено. Ова воопшто не е чудно, бидејќи оваа алга има зелен пигмент, односно содржи многу хлорофил. Хлорофилот во оваа алга е фасцинантно сличен на крвниот пигмент, хемоглобинот и често се нарекува „зелена крв“.
Иако е микроскопска алга, хлорела е вистинска енергетска бомба. Има најголемо ниво на хлорофил, како и најголемо количество витамин Б12, во комбинација со многу белковини, железо, бета кератин, фолна киселина, лутеин и алфа-линолски киселини. Редовното консумирање може да го зајакне имунолошкиот систем, да придонесе за нормално функционирање на метаболизмот и да го поддржи нервниот систем.
Хлорелата станува сѐ популарна на сцената на здравата исхрана. Освен својата зелена боја, ферментираниот облик на алгата кој е во верзија на прав, има содржина на здрави масти од околу 50% и се користи како билна замена за јајца или путер, но и како база за вегетаријански намази.
Би ја пробале?
Доколку сакате да се храните здраво, погледнете кои се најздравите кујни во светот.