Неодолива крем-салата со пченка и кисели краставички
Салата која ќе можете да ја послужите како додаток на трпезата, да ја ставите во сендвич, тако или да ја јадете во комбинација со ориз…Потребни состојки:
- 2 јајца
- 260 мл мајонез
- 150 г корнишони, сечкани
- 1 помал кромид
- 3 лажички свежо исечкан босилек
- 1 лажица рен
- 2 лажички сенф
- 1 лажичка кечап
- 1 лажичка чили
- ¾ лажиче вустершир сос
- ¾ лажиче црвен пипер
- 2 чешниња лук, ситно исечкани
- сок од 1 лимон
- зрна од 4-5 клавчиња или една кеса замрзната пченка
Начин на подготовка:
1. Најпрво, меко сварете ги јајцата. Варете ги 4 минути, а потоа префрлете ги во сад со ладна вода, каде што ќе ги оставите да поседат 5 минути, а потоа излупете ги.
2. Паралелно, ставете ја пченката да се вари.
3. Во поголем сад помешајте ги сите состојки, а јајцата мешајте ги со помош на жица за матење за убаво да се соединат со останатите состојки.4. На крај додадете и ја и пченката како и сол по вкус. Напомена: доколку ја чувате постојано на ладно, салатата може да издржи и до 5 дена.
Бидете секогаш во тек со новите содржини на Кафе пауза. Следете нè на Твитер или пак станете фанови на нашата страница на Фејсбук.
kade da najdeme вустершир сос?
Го имаш секаде, Веро на пример.