Неизоставен дел од бадниковата вечер: Стар рецепт за посна божиќна погача
Погледнете го овој неверојатно лесен рецепт за посна божиќна погача. Погачата можете да ја ставите на централното место на вашата трпеза и можете да ја украсите со суви сливи, кајсии и ореви.
Потребни состојки:
- 40 грама свеж квасец
- 400 милилитри топла вода
- 1 лажица шеќер
- 3 лажици сол
- 700 грама брашно
- 50 милилитри + 2 лажици масло
Подготовка
Во топла вода се мешаат квасецот и шеќерот. Се додава половина од брашното, маслото и солта и добро се промешува. Потоа се додава остатокот од брашното и се меша додека смесата не стане многу густа. Кога смесата ќе биде готова за месење, се додаваат 2 лажици брашно и се замесува.
Тестото се покрива со крпа и се остава да стои 20-30 минути на топло место. Потоа се размесува и се шири со рака. Се става во тавичка од 30 центиметри. Се прават дупчиња со виљушка, се премачкува со масло и се остава уште 20 минути.
Рерната загрејте ја на 200 степени и ставете ја погачата да се пече. Се пече околу 25 минути, односно додека да зарумени. Печената погача премачкајте ја со малку вода, завиткајте ја во крпа и оставете ја така до послужувањето.
Погледнете ги и овие необични рецепти за подготовка на риба.