Намирница која многумина ја занемаруваат во исхраната: Штити од тумори и срцеви болести!
Маслото од семките од тиква штити од малигни тумори, бубрежни заболувања, срцеви заболувања и висок крвен притисок. Се карактеризира со изобилство на хлорофил и пријатен вкус кој лесно се комбинира со различни јадења, без разлика дали се слатки или солени.
Маслото добиено со ладно цедење семки од тиква е корисно, освен што е додаток на бројни рецепти, и за здравје и убавина.
Како и семките, маслото добиено од тиквата е богато со витамин А и бета-каротин, корисни за спречување на очни болести.
Маслото од тиква е богато и со витамин Е, кој се смета за еден од најсилните природни антиоксиданси. Научно е докажано дека маслото од тиква може да помогне во лекувањето на разни болести на простатата и да го зачува здравјето на бубрезите. Содржи и многу други витамини, како што се витамините од групата Б, особено Б1, Б2, Б3 и Б6, а има и кукурбитацин, соединение за кое се смета дека штити од развој на рак.
Ги штити срцето и крвните садови
Консумирањето масло од тиква ги штити срцето и крвните садови од бројни болести. Омега-3 масните киселини се користат за намалување на нивото на лошиот холестерол, кој може лошо да влијае на крвните садови. Исто така, маслото од тиква богато со калиум е добро за срцето бидејќи калиумот го регулира срцевиот ритам и на тој начин го одржува крвниот притисок во нормални граници.
Позитивно делува на простатата
Маслото од семки од тиква е корисно за мажите, особено ако имаат проблеми со простатата. Воспалението на оваа жлезда предизвикува болка и честа потреба за празнење на мочниот меур. Имено, болеста на простата погодува и до 80% од машката популација. Сепак, добрата вест е дека клучните компоненти на маслото од семки од тиква го намалуваат воспалението на ткивото, што може да го спречи развојот на хиперплазија на простатата.
Го држи нивото на шеќер под контрола
Друг ефект што ова масло го има врз здравјето е неговото позитивно влијание на нивото на шеќер во крвта. Фитостеролите и омега-3 масните киселини од маслото од семки од тиква помагаат во одржување на нивото на шеќер во крвта. Овие хранливи материи, исто така, можат да го намалат воспалението на органи и ткива, што може да биде еден од предизвикувачите за развој на дијабетес тип 1 или тип 2.
Антиканцерогена активност
Зголемената простата може да биде предуслов за развој на тумор, а бидејќи маслото од тиква е успешен борец против зголемената простата, јасно е дека ги штити мажите од опасните тумори.
Како се користи во кујната?
Маслото од семки од тиква има благ и пријатен вкус. Токму поради оваа карактеристика, маслото од тиква одлично оди и со слатки и со солени јадења. При изборот, предност треба да се даде на ладно цедено масло од тиква, кое ги задржува непроменетите хранливи вредности и здравствените придобивки.
Еден предлог за користење на маслото од семки од тиква во десерти е да го измешате со овесна каша, неколку капки стопено чоколадо, кокосово брашно, мелени ореви и лешници, кокосово масло и сок од агава. Од друга страна, маслото од тиква е добредојдено и во секое солено јадење. Не можете да погрешите со брускетите намачкани со лук и капки масло од тиква.
Внимавајте на количината
Маслото од семки од тиква е навистина добро за здравјето и речиси нема никакви несакани ефекти, но треба да се користи умерено со оглед на тоа дека една лажица масло има околу 112 калории.
Откако прочитавте за здравствените придобивки на маслото од тиква, можеби ќе сакате да прочитате и за здравствените придобивки на маслото од оригано.
Извор: citymagazine.danas.rs