Претходно
Мини пицички со тесто од карфиол
Вкусна, нисокалорична варијанта на пицата со традиционално тесто
Потребни состојки:
- 1 голема глава карфиол
- 2 јајца
- 340 г рендана моцарела
- 1 лажичка оригано
- 1 лажичка босилек
- 2 лажички лук во прав
- 250 мл доматен пица сос
- 12 свежи ливчиња босилек
- 1 домат исечкан на 12 тенки крукчиња
- 50 г пармезан
Начин на подготовка:
- Во блендер или процесор за храна иситнете го карфиолот на трошки, но не премногу ситно. Издвојте околу 400 грама од смесата, а остатокот сместете го во фрижидер за идни пици, верувајте ќе сакате да го повторите ова.
- Ставете го карфиолот во микробранова во соодветен сад на околу 8 минути. Потоа дозволете да се олади околу 10 минути. Додајте ги двете јајца, 2/3 од моцарелата, ориганото, босилекот и лукот во прав и мешајте додека убаво не се соединат.
- Загрејте ја рерната на 230 степени.
- Намасленете ја малку тавата за пица или пак хартијата за печење. Поделете ја смесата на 12 топчиња. Ставете ги топчињата на тавата и потсплескајте ги за да се формираат тенки кружни плочки во ширина од 10 см. Печете ги во рерна 15 минути додека не добијат златно-кафена боја. Краевите може да бидат малку изгорени, но тоа е во ред.
- Извадете ја тавата од рерна. Потоа додајте пица сос, ливчиња босилек, остатокот од моцарелата и пармезан на секое парче и завршете со резанка домат.
- Вратете во рерна и печете додека сирењето не се растопи и доматите да бидат малку потпечени, околу 5 минути. Извадете ги од рерна и дозволете да се оладат околу 5 минути пред да ги сервирате.
Бидете секогаш во тек со новите содржини на Кафе пауза. Следете нè на Твитер или пак станете фанови на нашата страница на Фејсбук.