Претходно
Лесен рецепт за вкусен леб од нутела
Постои рецепт за леб од нутела кој е многу едноставен, а единствениот тежок дел е што треба да чекате 45 минути да се испече за да можете да уживате во неговиот вкус!
Потребни состојки:
- 250 г пченично брашно
- 150 г шеќер
- 1/2 лажичка сода бикарбона
- 1 лажичка прашок за печиво
- 1/2 лажичка сол
- 2 јајца
- 1 лажичка екстракт од ванила
- 80 милилитри масло од канола или растително масло
- 250 г грчки јогурт
- 100 г нутела
Начин на подготовка:
- Загрејте ја рерната на 175 степени.
- Премачкајте го калапот за печење (со големина 23х13 см) со растително масло или масло од канола.
- Во голем сад измешајте ги јајцата, шеќерот, екстрактот од ванила, маслото и грчкиот јогурт.
- Во друг сад измешајте ги сувите состојки: брашното, сода бикарбоната, солта и прашокот за печиво.
- Потоа измешајте ги овие две смеси заедно и мешајте додека не се соединат.
- Половината од добиената смеса ставете ја во друг сад и во неа додајте ја нутелата.
- Со голема лажица наизменично додавајте од двете смеси во калапот.
- Промешајте ја смесата со нож или виљушка така што допирајќи го дното на тавата ќе го исцртате бројот 8.
- Печете 45 минути до 1 час, проверувајќи го вашиот леб со чепкалка за заби. Ако чепкалката е сува, тогаш лебот е готов.
- Оставете да се олади 15 минути, а потоа уживајте во вкусот!
Ако сте љубители на нутела, пробајте го и овој пијалак со 3 состојки.