Кремаста и со неодолив вкус: Рецепт за зебра торта што не се пече
Поради својот атрактивен изглед, оваа торта е одлична за разни пригоди.
Потребни состојки:
- 180 гр чоколадни бисквити
- 70 гр путер
- 1 лажица млеко
- 30 гр желатин
- 150 мл млеко
- 400 гр павлака
- 300 мл кондензирано млеко
- 200 мл течен шлаг или слатка павлака
- 1 кесичка ванилин шеќер
- 30 гр какао во прав
Начин на подготовка:
Растворете го желатинот според упатството, додајте 150 мл млеко и оставете го да отстои некое време.
Измелете ги бисквитите во блендер, а потоа додајте 70 гр стопен путер и 1 лажица млеко. Соединете ја смесата. Ставете ја во обрач и направете кора. Ставете ја во фрижидер 10 минути.
Изматете 400 гр павлака и кондензираното млеко. Одделно изматете 200 гр слатка павлака или течен шлаг. Во желатинот додајте неколку лажици крем од кондензираното млеко и измешајте сè. Додајте шлаг.
Поделете го филот на два дела и во едниот додајте ванилин шеќер, а во другиот какао. Нанесете неколку лажици темен фил врз кората, а потоа истурете неколку лажици бел фил во средината и повторувајте наизменично додека не се потроши материјалот.
Оставете да се излади, потоа извадете го обрачот и послужете.
Погледнете како да направите „зебра“ палачинки.