Претходно
Крекери со малку масти и без глутен
Крекерите со малку масти и без глутен се одлични кога се комбинираат со сос, како солена закуска или како десерт со сладолед.
Потребни состојки:
- 145 г бадемово брашно
- 60 г кокосово брашно
- 2 лажици кокосов шеќер
- 1/2 лажица цимет
- 1/2 лажица прашок за печиво
- 3 лажици растопен путер
- 3-4 лажици вода (колку тестото да се соедини)
Начин на подготовка:
- Во поголем сад истурете го брашното од бадем, кокосовото брашно, шеќерот од кокос, циметот и прашокот за печиво.
- Направете дупка среде сувите состојки и истурете го путерот во неа. Промешајте за да ги соедините состојките.
- Завиткајте го тестото во проѕирна фолија и ставете го во фрижидер на еден час.
- Загрејте ја рерната на 175 °C.
- Ставете го тестото врз хартија за печење. Ако е малку лепливо, ставете друг лист хартија за печење над него.
- Исукајте колку што е можно потенка кора, бидејќи тоа ќе ги направи крекерите покрцкави.
- Исечете ја кората во форма на крекери и со виљушка или чепкалка за заби издупчете ја секоја од формите за да создадете изглед на крекер.
- Наредете ги во плех врз хартија за печење и печете 20-25 минути додека не бидат златно кафеави.
Прочитајте како да подготвите и брзи чоколадни топчиња со кокос.