Колку време е потребно за дигестија на разни видови храна и зошто е важно да го знаете тоа?
Влијанието на дигестијата врз слабеењето е многу значајно. Сигурно многупати сте слушнале дека вие сте тоа што го јадете. Нормално, точното време на дигестија зависи од здравјето, метаболизмот, возраста, па дури и од полот на личноста. Но, некои видови храна ќе поминат низ вашиот организам многу брзо, додека други ќе останат во системот подолго.
Времето на дигестија е процес во кој храната што сте ја консумирале се распаѓа во мали честички кои се пренесуваат од системот за дигестија до крвотокот. Важно е да го знаете времето на дигестија ако сакате да изгубите некој килограм или ако сакате да ја задржите фигурата што ја имате.
Храна што се дигестира брзо
Ако јадете храна што се дигестира брзо, ќе сфатите дека јадете многу повеќе отколку што треба. Причината е што набрзо по јадењето на оброкот храната е преработена и повторно чувствувате глад. Овој вид храна брзо ви го покачува нивото на енергија, односно го покачува нивото на гликоза и потоа исто толку брзо и го спушта. Иако звучи добро, ако вашето тело е преплавено со гликоза, а не ја употребува, таа ќе се претвори во сало.
Храна што се дигестира бавно
Оваа храна го покачува нивото на шеќер во крвта многу побавно и ви дава балансирана енергија. Но, ако јадете само храна од овој вид, го терате дигестивниот систем да работи со полна пареа, а ова е напорно за вашето тело.
Експертите советуваат да не мешате од двата вида храна во еден оброк и да избегнувате брза храна по консумирањето продукти што се дигестираат бавно за да не го преполните стомакот.
Најдоброто време за храна што се дигестира и брзо и бавно е за ручек кога вашиот дигестивен систем е најактивен. Оброците за појадок и вечера би требало да бидат поедноставни и препорачливо е да консумирате продукти што се дигестираат брзо. На овој начин брзо ќе добиете енергија наутро, а ќе му дозволите на стомакот да се одмори навечер.
1. Вода – Веднаш влегува во цревата
2. Овошни или зеленчукови сокови – 15-20 минути
3. Сиров зеленчук – 30-40 минути
4. Зготвен зеленчук – 40 минути
5. Риба – 45-60 минути
6. Салата со масло – 1 час
Продолжува на следната страница…