Претходно
Касерола со бајат леб и цимет – совршен појадок кој може однапред да го подготвите
Подгответе го специјалитетот ден претходно, а утрото ставете го во рерна и за еден час имате совршен појадок. Циметот е омилен зачин за време на божиќните празници, па затоа „обојте“ го празничното утро со оваа совршена арома!
Потребни состојки:
- 1 стар леб (околу 1/2 кг) исечен на парчиња
- 230 г крем сирење
- 6 големи разматени јајца
- 800 мл полномасно млеко
- 50 г кафеав шеќер
- 1 мала лажичка цимет
- 1 мала лажичка екстракт од ванила
- Прстофат сол
- 125 г шеќер во прав
- 20 г издробени житарки со цимет
Начин на подготовка:
- Подмачкајте една голема тава со масло за готвење.
- Рамномерно распоредете ги парчиња стар леб во садот, преклопувајќи ги меѓусебно. Додадете крем сирење одозгора и помеѓу парчињата, рамномерно распределувајќи ја целата количина.
- Во голем сад изматете ги заедно јајцата, 3 шолји млеко (700 мл), кафеавиот шеќер, циметот, ванилата и солта додека добро не се измешаат.
- Истурете ја смесата врз лебот. Притиснете го лебот за секое парче леб добро да се натопи. Покријте ја тавата со пластична фолија и оставете ја во фрижидерот да преноќи.
- Следното утро, загрејте ја рерната на 180ᵒ C.
- Отстранете ја пластичната фолија и ставете го специјалитетот да се пече 50 до 60 минути, сè додека површината не стане крцкава.
- Во помал сад, разматете ги заедно шеќерот во прав со 100 мл млеко. Прелијте ја содржината врз касеролата и наросете мелени житарки со цимет.
Добар апетит!
Можеби сакате да до дознаете и рецептот за кремаст чизкејк со мандарини.