Карела: Природен инсулин во форма на тропско овошје

Карела: Природен инсулин во форма на тропско овошје

Карелата традиционално се користи во готвењето и медицината кај народите од Азија, Африка и Јужна Америка. Тропското растение е дел од фамилијата на растенија „Momordica sharantia“ и е едно од ретките кое добило потврда за неговата лековитост од официјалната медицина. Го нарекуваат и горка диња и е откриено во Индија, а во 14-от век се пренесува во Кина како и во другите делови на светот.

Карела: Природен инсулин во форма на тропско овошје

Расте како лоза, со долги и расцепени горки листови кои можат да се јадат и жолти цветови. Најпозната е по својот горчлив плод кој потсетува на тиквичка со издолжен облик и краставица. Додека е млада, карелата, како и повеќето растенија, има зелена боја, а кога ќе созрее добива портокалово-жолта боја. Плодот распукува на 3 дела и се појавуваат црвени семки кои се исто таа горчливи и можат да се јадат.

Карелата содржи малку калории, а незрелите плодови се ризница на витамините Ц, Б1, Б2 и Б3. Изобилува со калиум и фосфор, магнезиум, цинк, манган, влакна и други корисни состојки кои поволно делуваат на имунитетот и целокупното здравје. Ова овошје е природен инсулин бидејќи содржи специфична состојка, гликопротеин лектин, кој го снижува нивото на гликозата, односно шеќерот во крвта.

Освен тоа, го прочистува организмот од токсини и ја лечи псоријазата, го подигнува нивото на енергија и го олеснува дишењето. Делува и како имуномодулатор, бидејќи екстрактите од карела ги зајакнуваат имунолошките функции на клетките, што е важно за заболените од ХИВ, карцином и други тешки болести.

Постојат докази дека редовното консумирање на сокот од карела ги „изгладнува“ канцерогените клетки и така ги уништува. Исто така, сокот делува антивирусно, ги чисти цревата од микроорганизмите, го подобрува варењето на храната, го забрзува метаболизмот, ги олеснува проблемите кои се појавуваат поради дијабетесот и го забрзува заздравувањето на раните. Од исушените листови се прави чај против бактерии кој го поттикнува варењето и лечи од маларија.

Карелата не се препорачува само за трудниците и доилките, бидејќи нејзините состојки можат да предизвикаат контракции на матката, а доилките преку млекото можат да ги снабдат бебињата со материи од растението кои се непожелни за најмладата возраст.

Во Индија, карелата се смета за суперхрана и традиционално се пие како горчлив и незасладен, свежо исцеден сок од еден плод. Се препорачува да се пие само еднаш во денот. Со оглед на тоа дека Индијците веруваат дека токму ова растение е причината за нивната долговечност, виталност и добро здравје, тие често го имаат на својата трпеза.

Горчината на карелата се намалува со маринирање во солена вода и отстранување на внатрешноста на плодот. Индијците ја полнат со разни зачини, кромид, лук, го врзуваат со конци и го пржат во масло.

Кај нас, карелата може да се најде во добро снабдените аптеки и продавници за здрава храна и обично се продава како сок во шише или екстракт во капсули.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Новинар. Самопрогласен актер. Џедај. Животна форма еволуирана да живее од филмови, видеоигри, музика, хумор и технологија. Хоби и рекреација: Појадок, ручек, вечера.

Поврзани содржини

Остави коментар