Кафе, рум и ванила: Тирамису тортички кои нема да ве остават рамнодушни
Што повеќе би посакале од едни капкејкс?
Потребни состојки:
За тестото:
- 170 грама брашно
- 100 грама путер
- 160 грама шеќер
- 2 јајца
- Прстофат сол
- 1,5 лажица прашок за печиво
- 200 милилитри млеко
- 2 грама ванила
За филот:
- 250 грама маскарпоне
- 150 грама шлаг пена
- 5 лажици шеќер во прав
- 2 грама ванила
- 2 лажици какао во прашок
За сирупот:
- Свежо подготвено кафе
- 2 лажици рум
Начин на подготовка:
Изматете ги заедно путерот, шеќерот, солта и ванилата. Додајте ги јајцата, едно по едно, и потоа сипете ги и млекото и брашното заедно со прашокот за печиво во следниов ред: Половина млеко, половина брашно, останатиот дел од млекото и останатиот дел од брашното. Измешајте добро.
Пополнете ги калапите со смесата. Загрејте ја рерната на 180 степени и печете ги тортичките на околу 25 минути.
Додека тие се печат, подгответе го кафето и дозволете му малку да се олади, а потоа додајте му рум. Кога тортичките ќе бидат готови, направете 10 до 12 дупчиња со чепкалка за заби во секое од нив. Сипете ја смесата со кафето и румот во секое од нив, полека, користејќи лажица.
За филот, изматете го маскарпонето, а во друг сад комбинирајте ја шлаг пената со шеќерот во прав и ванилата. Измешајте добро. Потоа внимателно спојте ги двете смеси и откако ќе ги измешате, нанесете ги на тортичките. Декорирајте со какаото во прав.