Хит септемвриски десерт: Печени сливи
Вкусен десерт од сезонско овошје коj можете да го збогатите по ваш вкус
Потребни состојки:
- Сливи
- Кафеав шеќер
- Ѕвезда анасон или цимет
Начин на подготовка:
Загрејте ја рерната на 200 степени. Одберете сад за печење во кој ќе можете во еден ред да ги поставите сливите пресечени на половина и обложете го со хартија за печење. Измијте ги сливите, па исушете ги и исчистете ги од семките. Исечете ги на половина и во садот за печење поставете ги со внатрешната страна кон горе. Сипете врз нив кафеав шеќер и анасон или цимет.
Печете од 15 до 20 минути (готови се кога нивниот надворешен слој ќе омекне на рабовите, а парчињата ќе бидат целосно загреани. Оставете ги да отстојат барем 5 минути пред да ги извадите од садот, а потоа извадете ги парчињата анасон, доколку сте ги употребиле. Послужете го овој десерт со сладолед од ванила, шлаг пена, младо сирење или грчки јогурт.