Грешка поради која храната се лепи на тефлонската тава
Чешките научници дефинираа дека „термокапиларната конвекција“ е одговорна за лепење на храната во садот, процес поради кој маслото од средината на тавата се повлекува кон рабовите.
За потребите на експериментот, тие тестирале две тави со специјално дизајнирано дно за да не се лепи храната: едната обложена со керамички честички, а другата со тефлонски слој. Површините на садовите биле покриени со тенок слој сончогледово масло, а потоа, користејќи ги горните камери, научниците ја измериле брзината со која се формирале суви дамки што се зголемувале додека се загревале тавите.
Научниците забележале дека додека садовите се загревале одоздола, на мрсниот слој се појавил температурен градиент (промена на температурата). Тоа, пак, создало градиент на површинска напнатост, што го насочува маслото од центарот на рабовите на садот. Течностите со голем површински напон посилно ги влечат околните течности.
Ова е одличен пример за термокапиларна конвекција на дејство – феномен во кој градиентот на површинскиот напон ја присилува течноста (во овој случај маслото) да се движи кон надвор. Штом ќе се случи тоа, храната се лепи за средината на садот, што е резултат на создавање суво место во тенок слој сончогледово масло.
Исто така, научниците ги идентификуваа услови што доведуваат до појава на суви дамки на садот, што резултира со следниве совети:
„За да се избегне несакано формирање суво место, треба да се примени следниов пакет мерки: зголемете ја количината масло, така што целата тава ќе биде обложена со масло, загрејте ја умерено, користете садови со подебело дно и мешајте ја храната додека готвите.“
Погледнете кои 12 токсични навики го загадуваат вашиот дом.