Француска пита: Најлесен рецепт за чоколадна фантазија што се топи во устата

Француска пита: Најлесен рецепт за чоколадна фантазија што се топи во устата

Француската пита нема никаква врска со Франција, туку тоа е американски изум од 1950-тите кој настанал за време на еден натпревар.

Во оригиналниот рецепт, филот на питата се состои од пудинг од чоколадо, но постепено бил заменет со раскошен мус крем. Бидејќи ова е десерт што мора да се стави во фрижидер пред да се сервира, основата на питата се состои од бисквити со путер кои не ја губат структурата по ладењето.

Француска пита: Најлесен рецепт за чоколадна фантазија што се топи во устата

Потребни состојки:

За основата:

  • 200 гр бисквити
  • 85 гр путер

За филот:

  • 200 гр шеќер
  • 170 гр омекнат путер
  • 85 гр црно чоколадо
  • 3 домашни пастеризирани јајца
  • 2 лажици ликер од портокал

За украсување:

  • шлаг

Начин на подготовка:

  1. Загрејте ја рерната на 170 Целзиусови степени.
  2. Мелете ги бисквитите и измешајте ги со путерот. Мешајте додека не добиете влажна смеса.
  3. Со прстите притиснете ја смесата во плех за печење.
  4. Ставете ја во рерна 10-12 минути или додека не се компресира основата.
  5. Извадете ја од рерната и оставете да се излади целосно.
  6. Додека основата се лади, направете го филот. Растопете го чоколадото во микробранова печка или на пареа.
  7. Во блендер изматете ги омекнатиот путер и шеќерот.
  8. Додајте ги растопеното чоколадо и ликерот.
  9. Постепено додавајте ги јајцата едно по едно и мешајте додека не добиете мазна смеса. Нанесете ја на оладената основа од бисквити и оставете во фрижидер за 3 до 4 часови.
  10. Украсете со шлаг и уживајте во вкусот.

Пробајте го и овој рецепт за мафини со вкус на ванила и карамела.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Ужива кога патува и запознава различни култури, ги сака утринските прошетки во природа, многу чоколадо и кафе.

Поврзани содржини

Остави коментар