Едно авокадо неделно го намалува ризикот од срцев удар за 20%!
Според истражувачите од Харвард, замената на половина порција јајца, сирење, јогурт и преработено месо со авокадо би можела да има големо влијание врз нашата исхрана.
Консумирањето на само едно авокадо неделно го намалува ризикот од срцеви заболувања за околу 20 проценти, открива најновата научна студија.
Учесниците во студијата биле прашани за нивната исхрана и морале да пополнат прашалници за да се утврди колку често јаделе одредени работи на почетокот на студијата, а потоа ги пополнувале анкетите еднаш на секои четири години.
Во текот на 30 години, меѓу испитаниците имало 9.185 срцеви и 5.290 мозочни удари. Резултатите од студијата заклучиле дека честото консумирање авокадо е поврзано со намалување на ризикот од кардиоваскуларни болести кај субјектите од двата пола за 16 и 22 проценти.
Освен тоа, внесот на незаситени масти од растително потекло може да го подобри квалитетот на исхраната и е важна компонента во превенцијата од кардиоваскуларни болести.
Авокадото е одличен извор на влакна, витамини Ц, Е, К, Б5 и Б6, како и рибофлавин, ниацин, фолна киселина, магнезиум и калиум. Здравите масти во овошјето, исто така, помагаат при губење на тежината со тоа што ве одржуваат сити подолго време.
Откако прочитавте за ова истражување, можеби ќе сакате да прочитате и која е разликата меѓу маслиново и авокадово масло.
Извор: citymagazine.danas.rs