Претходно
Еден поразличен појадок: Овесна каша со тиквички и поширани јајца
Ако секој ден го имате истиот појадок, време е да експериментирате и да пробате нешто поразлично.
Потребни состојки:
- 1 мала тиквичка или половина од една голема
- 1 млад кромид
- 3 до 4 лажици овесни снегулки
- 180 милилитри вода
- 1 јајце
- сланина (по избор)
- сол, оригано и зачини по избор
- маслиново масло
- свеж магдонос
Начин на подготовка:
- Излупете ја тиквата, изрендајте ја и исцедете ја. Потоа исечкајте го кромидот во тиквичките и пржете многу малку во маслиново масло. Ако сакате, додадете и сланина. Додадете зачини по избор.
- Потоа додадете ги овесните снегулки и убаво измешајте ги со тиквичките и гответе околу 30 секунди на тивок оган.
- Во друг сад зовријте ја водата, а јајцете го претходно сте го ставиле во еден сад, сега ставете го во водата, а потоа нежно извадете го.
- Кога овесната каша ќе стане кремаста таа ќе биде готова. Додадете го јајцете одозгора, украсете со магдонос и уживајте.
Погледнете го и овој рецепт за пире од карфиол.