Домашна бајадера готова за 20 минути
Вкусна чоколадна магија која ќе ве маѓепса со вкусот, но и со брзината на приготвување
Потребни состојки:
- 9 лажици вода
- 200 г шеќер
- 150 г мелени ореви, бадеми или лешници
- 250 г мелени бисквити
- 170 г путер
- 100 г чоколадо за готвење
За глазурата:
- 100 г чоколадо за готвење
- Малку масло
Начин на подготовка:
Во тенџере ставете ги водата и шеќерот и загревајте на тивок оган додека шеќерот не се растопи во целост. Додадете го путерот, тргнете го тенџерето од оган и мешајте додека не се растопи. Кога путерот ќе биде целосно стопен, додадете ги оревите и бисквитите, а потоа мешајте додека не добиете еднаква, густа смеса.
Добиената смеса поделете ја на два еднакви дела. Чоколадото стопете го на пареа и ставете го во едниот дел од смесата. На послужавник поставете мрсна хартија за печење и префрлете ја првата половина од смесата во која додадовте чоколадо. Со рацете обликувајте ја во форма на правоаголник, а горните делови израмнете ги со нож.
Врз неа, на истиот начин додадете го и вториот дел од смесата и повторно израмнете.
Остатокот од чоколадото стопете го на пареа и додајте малку масло, па потоа прелијте со него врз бајадерата. Оставете ја бајадерата во фрижидер да се стегне, а утредента исечкајте ја на правоаголници и послужете.
Бидете секогаш во тек со новите содржини на Кафе пауза. Следете нè на Твитер или пак станете фанови на нашата страница на Фејсбук.