Десерт на денот: Торта со карамелa и лешници
Збогатете ја божиќната трпеза со овој вкусен десерт!
Потребни состојки:
За кората:
- 5 белки
- 150 грама шеќер
- 150 грама лешници
- 100 грама крем од лешници
За двата слоеви фил:
- 500 милилитри млеко
- 100 грама пудинг од карамела
- 200 грама шеќер
- 5 жолчки
- 250 грама маргарин
- 50 грама чоколадо
Останато:
- 200 грама кекс
- 200 милилитри млеко (за потопување на кексот)
- 1 пакување шлаг
Начин на подготовка:
Кора:
Сматете ги белките во цврст шлаг, постепено додавајќи шеќер. Плехот премачкајте го со масло, ставете хартија за печење и премачкајте ја и неа со масло. Посипете со исечкани лешници и ставете го шлагот од белките. Кората сушете ја во рерна загреана на 150°C, околу 1 час и 15 минути. Печената кора превртете ја на чинија, извадете ја хартијата и премачкајте со крем од лешници.
Фил:
Во 200 милилитри изматете го пудингот, а остатокот оставете го да изврие со 100 грама шеќер. Додадете го пудингот во зовриено млеко и мешајте додека не се згусне. Оставете да се излади. Сматете ги жолчките со преостанатиот шеќер, гответе на пареа и матете додека не се згусне. Посебно сматете го маргаринот и наизменично додавајте лажичка по лажичка пудинг и жолчки, непрекинато матејќи. Филот поделете го на два дела. Првиот нека остане жолт, а на вториот додадете го стопеното чоколадо.
Финална постапка:
На изладената кора нанесете го жолтиот фил. Потоа наредете го претходно натопениот во млеко кекс, и премачкајте со фил од чоколадо. Сматете го шлагот според упатството на кесичката и украсете ја тортата по желба.