Чоколадни овесни колачиња
Совршени за сервирање покрај кафе или чај
Потребни состојки:
- 125 грама несолен путер
- 80 грама кафеав шеќер
- 2 лажици мед
- 100 грама овесни снегулки
- 100 грама брашно
- 1/2 лажичка сода бикарбона
- 1/2 прашок за печиво
- 1/2 – 1 лажичка морска сол (по вкус)
- 100 грама чоколадо
- 10 грама путер
Начин на подготовка:
Загрејте ја рерната на 180 степени и поставете хартија за печење во неколку садови за печење. Со помош на миксер, матете ги путерот и шеќерот сè додека не добијат бледа боја и мазна површина, а потоа додајте го и медот и продолжете да мешате додека не сè соединат. Намалете ја брзината на матење и додајте ги овесните снегулки, брашното, сода бикарбоната, прашокот за печиво и солта.
Откако ќе добиете комбинирана смеса, почнете да одвојувате мали парчиња од тестото и формирајте ги во топчиња кои потоа ќе ги исправувате со притискање врз садот за печење сè додека не добијат големина од 50-тина милиметри. Оставете простор помеѓу нив, со цел да можат тие да растат. Печете ги 10 – 12 минути или сè додека не добијат златно кафеава боја, а потоа извадете ги од рерната и дозволете им да се оладат во садовите за печење.
Стопете го чоколадото и путерот заедно во сад кој е отпорен на топлина и поставен врз тенџере со вода која врие. Поставувајте по 1 лажичка од чоколадниот прелив врз секое од колачињата и разнесете го рамномерно врз нив. Оставете да се стврдне пред сервирање. Добар апетит.