Чизкејк со лимон и прелив од бело чоколадо
Колач со освежувачки кремаст вкус кој едноставно ќе го подготвите
Потребни состојки за кората:
- 250 г мелени бисквити
- 125 грама маргарин (омекнат)
- 100 мл газиран сок од портокал
Потребни состојки за кремот:
- 300 грама крем-сирење
- 2 големи лимона (сокот и кората)
- 60 г маргарин или путер
- 150 г шеќер
- 3 јајца
- 200 мл слатка павлака
Потребни состојки за преливот:
- 100 г бело чоколадо
- 4 лажици слатка павлака
- 50 г маргарин или путер
Начин на подготовка:
1. Во сад измешајте ги мелените бисквити, омекнатиот путер и газираниот сок.
2. Обложете со хартија за печење мала тепсија (20 на 18 см). Потоа обликувајте го тестото од бисквити за кората според хартијата. Ставете го да се пече во претходно загреана рерна на 175 степени околу 15 минути. Потоа извадете ја кората од рерна и оставете ја да се олади.
3. Во соодветно тенџере ставете ги сокот од лимон (150 мл), ренданата лимонова кора, шеќерот и путерот, и варете ги на пареа. Потоа оставете ја смесата да се олади. Изматете 3 јајца и измешајте ги со изладениот крем од лимон. Вратете го тенџерето на оган и варете додека смесата не се згусне, притоа постојано мешајќи. Тргнете го тенџерето од оган и оставете смесата да се излади.
4. Настрана измиксајте ја слатката павлака и направете шлаг.
5. Изматете го и крем-сирењето кое претходно треба да седи на собна температура.
6. Во оладениот крем од лимон додајте ги крем-сирењето, па на крај соединете ги со слатката павлака. Сите состојки добро измешајте ги. Распоредете го добиениот крем врз кората од бисквити. Убаво израмнете.
7. На пареа стопете го белото чоколадо со слатката павлака и 50 грама маргарин. Со ова прелијте го колачот.
8. Ставете го готовиот колач во фрижидер и оставете го да преноќи за да се излади добро.
Бидете секогаш во тек со новите содржини на Кафе пауза. Следете нè на Твитер или пак станете фанови на нашата страница на Фејсбук.