Чајот од ова растение го регулира нивото на шеќер во крвта, го зајакнува имунитетот и содржи многу витамини и минерали
Копривата е богата со витамини, минерали и лековити супстанции. Ова растение е богато со калциум, фосфор, железо и силиконска киселина. Исто така, содржи витамини К и Б2 и се смета за природен мултивитамин кој влијае на целото тело и го зајакнува имунитетот.
Листот од коприва може да ги ублажи ревматските проблеми и значително да ја намали болката при движење.
Се користи како диуретик бидејќи може да го зголеми отстранувањето на натриум и мочна киселина.
Исто така, лабораториските тестови спроведени во Германија во 1999 година покажаа дека лисјата од коприва имаат силно антиинфламаторно дејство. Копривата помага при дијареја и хемороиди. Чајот се користи за плакнење на уринарниот тракт, но и превентивно против формирање камења во бубрезите.
Освен тоа, откриено е дека чајот од коприва може да го намали нивото на шеќер во крвта, па затоа често им се препорачува на дијабетичарите. Исто така, го снабдува организмот со железо, така што има корисен ефект врз луѓето кои страдаат од анемија.
При надворешна употреба, копривата се користи за лекување акни, егзема, мрсна кожа и првут.
Берење коприви
За јадење се користат варени лисја и врвови на младите растенија, кои се собираат од крајот на февруари до мај, а понекогаш може да се најдат повторно во есенските месеци. Нежните врвови на растението со четири до шест лисја треба да се скинат со ракавици, каде што стеблото е сè уште меко. Коренот се бере наесен и напролет, а потоа се користи свеж или сушен.
За да подготвите чај од коприва, потребни ви се следниве состојки:
- 2 лажички лисја од коприва
- 250 мл вода
Прелијте ги сувите или свежите лисја од коприва со топла вода, покријте го чајот, оставете го да стои десет минути и потоа исцедете го.
Пијте по една чаша секој ден за ревматски болки, замор, анемија и губење на апетитот.
Прочитајте кои се несаканите ефекти од чајот од камилица.