5 здравствени придобивки од костените
Костените биле вреден извор на храна во многу култури, особено во Кина, Кореја, Јапонија и на Медитеранот, а според одредени сознанија, тие биле одгледувани повеќе од 6.000 години во Кина и 3.000 години во Европа. Во продолжение погледнете кои здравствени придобивки ви ги нудат костените, што сигурно не сте ги знаеле…
1. Поголемо здравје на дигестивниот систем
Костените содржат високо ниво на хранливи влакна кои може да бидат растворливи или нерастворливи. Растворливите помагаат за намалување на холестеролот и го стабилизираат нивото на шеќер во крвта, додека пак нерастворливите помагаат столицата побрзо да помине низ системот. Костените имаат претежно нерастворливи хранливи влакна. Околу 85 грама печени костени содржи 4 грама влакна.
2. Појаки коски
Бакарот е минерал кој ја подобрува силата на коските, помага при формирање на црвените крвни клетки и нервните функции, а го зајакнува и имунолошкиот систем.
3. Ја подобруваат мозочната функција
Растопливиот во масти витамин Б помага при произведувањето црвени крвни клетки, ги разградува протеините, јаглехидратите и мастите за енергија, придонесува за поздрава кожа и ја подобрува мозочната функција. Костените имаат витамин Б во средно високи износи. На пример, околу 85 грама содржат 21% од препорачаната дневна доза витамин Б6, 15% од фолна киселина, 14% од тијамин и 9% од рибофлавин.
4. Даваат стабилно ниво на енергија
Костените имаат голема количина на јаглехидрати. Тие содржат 45 грама во порција од околу 85 грама. Јаглехидратите се потребни за краткотрајна и долготрајна енергија и тие ѝ помагаат на функцијата на нервниот систем.
5. Го намалуваат ризикот од болести
Костените имаат висока содржина на манган, антиоксиданс кој го намалува ризикот од рак и срцеви заболувања.