Претходно
10 рецепти кои се одлични за во есен
3. Шпагети со карфиол, бурата сирење, мајчина душичка и пармезан
Потребни состојки за 4 порции:
- 250 мл слатка павлака (со 35% масленост)
- 3 жолчки
- 80 г рендан пармезан, плус екстра за сервирање
- сол и бибер
- 1 лажица екстра девствено маслиново масло
- 25 г несолен путер, исечкан
- 1,2 кг сечкан карфиол
- 2 чешниња лук, ситно исечкани
- 1 лажица мајчина душичка
- 400 г шпагети
- 2×200 г бурата (или моцарела) сирење
Начин на подготовка:
- Слатката павлака, жолчките, пармезанот, солта и биберот измешајте ги заедно во еден голем сад.
- На висока температура загрејте ги маслото и путерот во нелепливо тавче за пржење.
- Додадете ги карфиолот, лукот, мајчината душичка, солта и биберот и оставете нека се вари 10-12 минути или додека не добие златна боја. Оставете ги настрана, но внимавајте да не се изладат премногу.
- Варете ги тестенините во солена зовриена вода 8-10 минути или оставете ги „ал денте“. Исцедете ги, но зачувајте 125 мл од водата во која се готвеле.
- Вратете ги тестенините во тавчето, но на пониска температура. Додадете ја смесата со слатка павлака и водата во која се вареа и мешајте 2 минути, или додека не се згусне. Поросете со карфиол, бурата сирење и пармезан.
Од кога тоа сланината е „панчета“?