Ова е најздравиот начин на готвење: Ќе посакате веднаш да го пробате!

Ова е најздравиот начин на готвење: Ќе посакате веднаш да го пробате!

Доколку некогаш сте почувствувале грижа поради подготвување храна во микробранова печка, добрата вест е тоа што повеќе не треба да се грижите. Новата студија докажува дека овој, на прв поглед мрзлив начин на приготвување на храната, всушност е многу поздрав отколку што е класичното готвење или печење.

1-ova-e-najzdraviot-nachin-na-gotvenje-i-kje-posakate-da-go-isprobate-vednash-www.kafepauza.mk_

Научниците тврдат дека, на пример, за подготовка на брокулата се потребни 10 минути готвење во вода или во рерна. После само 3 до 5 минути готвење, брокулата губи многу хранливи состојки, а една од нив е силен антиоксиданс познат како глукорафанин. Значи, колку подолго го готвите зеленчукот во вода, толку повеќе ги уништувате неговите хранливи состојки.

Најдобар начин за термичка обработка на зеленчукот до совршенство е подготовката во микробранова печка. Таа ги загрева молекулите на храната, но не и воздухот околу неа. Овозможува да ја приготвите храната за пократко време, при релативно ниска температура, со мала количина вода – идеални услови за зачувување на хранливите состојки. Известувањето од научниците при Универзитетот Харвард, покажало дека храната приготвена во микробранова печка ги задржува поголемиот дел од витамините и минералите, отколку кој било друг начин на готвење.

Вработени жени, конечно можете да се опуштите!


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Комуникативна, весела, оптимистички настроена. Обожава книги, музика, филм и приказни кои инспирираат. Сака да пие кафе, па макар и сама. Верува во себе и во своите можности, бидејќи кој не се обидел - не успеал!

Поврзани содржини

Остави коментар