Научниците откриле зошто лебот секогаш паѓа на намачканата страна
На сите ни се случило понекогаш лебот да ни падне од рака и да се преврти на намачканата страна. А кога тоа се случува, се прашуваме зошто паѓа токму на таа страна од лебот. Научниците го имаат одговорот на оваа мистерија.
Ако сте од оние луѓе на кои лебот постојано им паѓа додека појадуваат на маса, мала е веројатноста подот да ви остане чист, затоа што тој скоро секогаш ќе ви се лепи на намачканата страна.
Британскиот научник Роберт Метјуз, член на Кралското астрономско друштво и Кралското статитистичко друштво, добитник на Нобелова награда во 1996, нагласува дека лебот паѓа на намачканата страна поради „фундаменталната константа“ во универзумот, како што е гравитацијата.
„Лебот паѓа од масата на подот на намачканата страна затоа што универзумот е така создаден“ – изјавил Метјуз во своите истражувања.
Неколку години подоцна неговата теорија ја поткрепува со докази: резултатот од тестирањето на 9.821 парчиња леб, покажал дека 6.101 паднале на намачканата страна, што во проценти е 62%.
Иако големината и обликот на парчето леб, како и начинот на кој паѓа имаат одредена улога, во повеќето случаи главната причина е висината од која паѓа лебот.
Имено, лебот има време да направи само половина круг пред да падне на подот. За да направи целосен круг потребно е да паѓа од 3 метри висина или силата на гравитацијата да биде поголема.
Кога Метјуз и неговиот тим фрлале леб од висина на 2,4 метри, 47% од 2.000 парчиња леб паднале на сувата, на не намачканата страна од лебот.