Претходно
Најмладите главни готвачи во Европа
Датум: 10 ное 2010
Погледнете кои се најмладите главни готвачи во Европа, од чии ресторани излегуваат креативни, иновативни и уникатни јадења и комбинации од храна.
Данска
.
- Christian Puglisi, ресторан Relae
Овој 28 годишен човек, по потекло Сицилијанец, во август го отвори својот прв ресторан, Relæ, откако работеше во најпознатиот, најпрефинетиот и најлуксузниот ресторан El Bulli и во ресторанот Noma во Копенхаген, како сос-шеф. Неговиот специјалитет е: скуша во расолница, со карфиол на пире од лупен лимон.
.
.
Франција
.
- Alexandre Gauthier, ресторан La Grenouillère, Montreuil Pas-de-Calais
Пред неколку години, 31 годишниот готвач Alexandre Gauthier ја обнови ѕвездичката „Мишелин“ за најдобар ресторан (фамилијарен) во северна Франција. Искуството и знаењето ги стекнал прво во фамилијарниот ресторан, потоа кај Alain Ducasse во Plaza Athénée во Париз и во La Pinède во Saint Tropez. Тој сака заносни вечери и најразлични комбинации, а негов специјалитет е јајце од препелица на кекс од никулци, со рендан лук и сецкано грозје.
..
..
- Mathieu Rostaing Tayard, ресторан Le 126, Лион
Со само двајца вработени, 27 годишниот Mathieu Rostaing Tayard е главен готвач во ресторанот Le 126. Претходно работел со Nicolas le Bec и Pierre Gagnaire. Негов специјалитет се њоки со зачини и лук и телешка глава на пире од целер.
.
.
- Greg Marchand, ресторан Frenchie, Париз
За да уживате во прекрасните јадења од менито во овој ресторан, ќе ви требаат два месеца упорност за да закажете. 32 годишниот Greg Marchand работел во ресторани во Британија и Њујорк (Gramercy Tavern), а во неговиот ресторан креира иновативни јадења, како чадена пастрмка на пире од аспарагус.
.
.
Италија
.
- Pier Giorgio Parini, ресторан Povero Diavolo, во близина на Римини
30 годишниот Pier Giorgio Parini работел во ресторанот со три Мишелинови ѕвездички Le Calandre, а познат е по дневното менување на јадењата во менито. Познат е и по тоа што е „Крал на зачините“ и нивната инвентивна употреба.
.
.
Шпанија
.
- Iñigo Pena, ресторан Narru, Сан Себастијан
28 годишниот Iñigo Pena е можеби најинтересниот млад главен готвач. Неговата кујна е базирана стриктно на употреба на ориз и морски плодови. Негов специјалитет е Luma Gorri – пилешки крилца со лесно сварени компири и жолчка.
.
.
Шведска
.
- Magnus Nilsson, ресторан Fäviken
Овој ресторан се смета за еден од најизвонредните во цела Европа. Со локација во северна Шведска, ресторанот се простира на 8 500 хектари земјена површина. 27 годишниот главен готвач Magnus Nilsson занаетот го печел во рестораните со три Мишелинови ѕвездички L’Astrance и L’Arpège во Париз. Негов специјалитет е посолена пастрмка на топла кора од исушена свинска крв и црн тетреб печен со диви тревки.
.
.
Велика Британија
.
- Brett Graham, ресторан The Ledbury, Лондон
Овој ресторан се закити со две Мишелинови ѕвездички, а главниот готвач, 30 годишниот Bret Graham подготвува неверојатни специјалитети како чадена јагула, скуша на скара, јоркширски тетреб и многу други.
.
- Stevie Parle, ресторан The Dock Kitchen, Лондон
25 годишниот Stevie Parle го отвори својот прв ресторан кон крајот на 2009 година, после неколку години работење во ресторанот River Café во London. Овој млад главен готвач веќе освои награда како резултат на неговата едноставност во готвењето и неизбежната софистицираност во јадењата.
.
- Tim Siadatan, ресторан Trullo, Лондон
Ова е најдобриот италијански ресторан во Лондон. 28 годишниот готвач научил да готви преку ТВ емисии за готвење, а го подучувал лично и персонално, најдобриот и најпознатиот готвач Џејми Оливер. Препечена скуша и препелица, срце од вол на скара со чили и колбаси и телешки одрезок во сос од глуварче се неговите специјалитети.
Zosto ne napravite ista vakva anketa za vo Makedonija?
imam 24 godini, na 21 godina bev sev na restoran vo skopje a momentalno sum sef na kujna na edna od jahtite na eden od najpoznatite ruski oligarsi .. pozdrav
Сите над 25, јас мислев стварно млади не ова…
teleski odrezok vo SOS OD GLUVARCE?!WTF?