Луѓето кои обожаваат лута храна најверојатно се мазохисти
Дали обожавате да јадете феферони, чили и секаков вид лута храна? Лутата храна е добра за нашето здравје, но сепак научниците не се сосема сигурни зошто некои луѓе можат да ја толерираат лутината, а други не можат да вкусат ниту едно мало луто пиперче. Меѓутоа, постојат неколку теории зошто е тоа така.
Една од причините е дека некои луѓе се едноставно родени со помал осет за лутина. Имено, нивните рецептори за топлина се помалку чувствителни од оние кај останатите луѓе. За тоа е заслужен протеинот TRPV1 кој реагира на физичка температура, но и во случај кога молекули од лута храна (капсаицин) ќе се сврзат за него. Со други зборови овој протеин има намалена реакција кај луѓето кои можат да толерираат лута храна.
Другата причина е дека некои луѓе се навикнале на јадење многу лута храна, па нивните рецептори за топлина едноставно ослабеле и не се веќе толку чувствителни на лутина. Тие развиле толеранција на капсаицин што им овозможило без проблем да уживаат во лутите специјалитети.
Третата и најверојатна причина е дека луѓето со висока толеранција на лутина се бенигни мазохисти, што е поврзано со карактерните особини. Со текот на времето тие научиле да уживаат во болката што ја предизвикува лутата храна, а тоа може да се смета за еден вид мазохизам.
Во која група се пронаоѓате вие? Погледнете го следново видео за да добиете подетални информации на оваа тема…