Кога ќе го прочитате ова, секојдневно ќе јадете ѓумбир!
Ѓумбирот природно доаѓа од Југоисточна Азија и е еден од најстарите ориентални зачини што пристигнале во Европа за време на почетокот на Средниот век. Денес се одгледува во тропските региони на планетата, но достапен е ширум целиот свет. Најчесто се користи за подготовка на супи и колачи, но ретко кој навистина ги знае неговите моќни здравствени придобивки. Ако сакате да дознаете повеќе, продолжете со читање…
Ѓумбирот е препознатлив по пријатниот мирис и остриот вкус. Иако мириса свежо, скоро како лимон, тој е многу лут. Има жолтеникава боја, која доаѓа од скробот, смолата и етеричните масла во него. На истокот е многу чест зачин за храна, како и редовна состојка за колачи. Но тоа што можеби не сте го чуле досега е дека се користи и за лечење на проблеми со варењето на храната, за спречување на нагонот за повраќање, како и за стимулирање на имунитетот. Истражувањата покажале дека е исклучително делотворен и при мачнини предизвикани од патувања.
Според неколку истражувања од Универзитетот во Џорџија, тој е одличен и за превенција, како и лечење рак. Научниците велат дека може да биде поделотворен и од хемотерапија, бидејќи ги уништува само заразените клетки, за разлика од хемотерапијата која ги уништува и здравите. Благодарение на ѓумбирот, може да се намали и туморот на простата за 54%. Друга студија ни покажува дека една од состојките на ѓумбирот, позната како 6-шогаол, која настанува со негово сушење или готвење, е одлична во уништување на ракот на дојка.
Заштитете се на време од овие застрашувачки болести така што ќе го воведете ѓумбирот како редовна состојка во вашата храна. Можете да го ставате во супи и манџи, можете да направите сок или чај од него или пак, да го додадете во вашето утринско кафе за збогатување на вкусот. Можностите се бескрајни, останува на вас да го одберете методот што најмногу ви одговара.
Прочитајте ги и овие 7 причини зошто уште веднаш треба да си направите топол напиток од ѓумбир!