Како изгледа производството на чоколадо? - Part 3

Како изгледа производството на чоколадо?

Како изгледа производството на чоколадо?

Со оваа направа се лупат зрната. Под машината се наоѓа вакуум што ги влечи лушпите на зрната.

Како изгледа производството на чоколадо?

Излупените зрна сега се подготвени за мелење.

Како изгледа производството на чоколадо?

Зрната постепено се додаваат во мелницата. Триењето од процесот создава топлина што го топи путерот од какаото во зрната. Околу 50% од масата на зрната е путер кој се топи на телесна температура. Во оваа фаза се додава шеќер (30% од масата за 70% темно чоколадо), млеко во прав и вкусови.

Како изгледа производството на чоколадо?

Чоколадото останува во мелницата 3 дена. До тогаш големината на честичките е намалена и смесата е хомогена. Во овој процес се развива и вкусот на чоколадото. Постојат и помали мелници што работат на истиот принцип.

Како изгледа производството на чоколадо?

По 3 дена чоколадото се истура на пластична хартија и се остава неколку недели за подобрување на вкусот.

Како изгледа производството на чоколадо?

Чоколадото постои во неколку разни форми кристали. За да се добие совршената смеса, прецизно се намалува и покачува температурата. Чоколадото се става во калапи што вибрираат за да се отстранат меурите воздух. Потоа се остава неколку часа во фрижидер.

Како изгледа производството на чоколадо?

Еве како изгледа завршениот производ.

Ако сте љубител на чоколадото, сигурно ќе ве интересираат овие интересни факти за него.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Студент кој секојдневно се губи низ страниците на некоја книга. Пишувањето и јогата го прават нејзиниот ден целосен.

Поврзани содржини

Остави коментар