16 тајни на слаткарите за коишто не зборуваат ни меѓусебно
Тортата направена од стиропор и од цвеќиња може се јаде. Ова може да биде шокантно за обичните луѓе, но за слаткарите е сосема нормално затоа што тие ги користат овие видови трикови секој ден. Откако ќе ги прочитате тајните на слаткарите, можеби повеќе ќе внимавате на различни работи при изборот на торта.
Виножито тортите не се толку безбедни
1. Боите за храна што се користат во виножито тортите може да бидат и вештачки произведени и природно произведени. И во двата случаи, има предности и недостатоци. Природната боја е безопасна и не може да предизвика алергиска реакција, но тие немаат светла боја, колачињата брзо се расипуваат, а цената е многу повисока. Синтетичкото боење создава многу светли и разновидни бои и овие торти се многу поевтини, а може да траат до 5 дена. Но, недостатокот е очигледен: тие се лоши за вашето здравје.
2. Сите синтетички бои за храна се означени со „Е“, но не се сите многу опасни. За да ги намалите штетните последици врз здравјето, изберете светложолта, светлозелена, бела и светлокафеава торта. Овие бои се најбезбедни за консумирање.
3. И природните бои се означени со „E“, но тие се безопасни, а некои се дури и добри за здравјето на луѓето како што се куркумин (Е100), алканин (Е103) или хлорофил (Е140).
4. Ако навистина сакате светла торта, изберете торта со обоен фил, а не со обоена надворешност. Тортата ќе изгледа привлечно и не е опасна за здравјето. Потребни се само 3-4 капки боја за кремот, но неколку лажици за обвивката.
5. Исто така, тортите од велур содржат помалку боја за храна затоа што тие се бојат со пиштол за бојадисување, а слојот е помал од 1 милиметар. Но, се разбира, подобро е да го отстраните овој слој со лажица пред да ја јадете тортата.
Замрзнувањето е добро
6. Не плашете се од одмрзнатите торти. Многу слаткари ги замрзнуваат тортите додека ги прават и тоа воопшто не влијае на вкусот.
7. Всушност, има само 2 природни конзерванси кои се користат за слатки – шеќер и студ. Но, ако треба да зачувате нешто многу долго време, потребна ви е голема количина шеќер, поради што студот е единствената опција.
Вистински цветови како декорација
8. Неодамна, украсувањето на тортите со вистински цвеќиња стана многу популарен тренд. Без разлика колку елегантно изгледаат розите на тортата, тие може да биде многу опасни. Денес, сите вистински цвеќиња се прскаат со хемикалии – не само стеблата, туку и цветовите. Па, дури и ако цвеќињата се завиткани во пластична фолија за да не се допираат со кремот, тоа сè уште не е многу добра и безбедна идеја.
9. Ако слаткарот сè уште сугерира да ја украсите вашата торта на овој начин, можете да побарате сертификат од специјализирана фарма која расте цвеќиња само за слатки бидејќи постојат и такви места. Но, постои и многу поедноставен начин да го направите тоа. Современите техники овозможуваат создавање украсни елементи направени од шеќер, чоколадо и други производи.
10. Ако слаткарот користи вистински цвеќиња од најблиската цвеќарница, тоа може да биде показател дека не ги следи важните правила за безбедност.
Процесот на изработка
11. Во многу видеа и фотографии ќе видите дека слаткарот работи со ракавици. Но, тоа не е дозволено. Како прво, слаткарот нема да ги мие рацете толку често колку што е вообичаено. Второ, рацете се потат во ракавиците и стануваат полни со микроби. Исто така, тешко е да се готви на овој начин затоа што треба да се почувствува структурата на тестото.
12. Ракавиците треба да се користат само при украсувањето или сервирањето на тортата за да се избегне оставање отпечатоци од прсти на шлагот. Ако видите видео или фотографија на кои слаткарот работи во ракавици, треба да знаете дека тоа не е ништо друго освен психолошки трик за да ве натераат да верувате дека сè е чисто и безбедно.
Трикови на слаткарите
View this post on Instagram
13. Ако клиентот сака нешто убаво, но евтино, понекогаш слаткарите користат трик познат како лажни нивоа. Ова е кога првите 1-2 слоја се направени од стиропор и се покриени со мастика украсена на ист начин како и другите слоеви. Сите слоеви што не се јадат може да послужат како основа за поддршка на целата конструкција на тортата.
14. Во слаткарниците можете да видите торти исечени на парчиња и спакувани во посебни кутии. Ова може да биде трик за продажба на стар производ.
15. Ако може да го изберете пакувањето на производот, подобро е да купите колачи во кутии направени од картон, а не од пластика. Картонските кутии се користат за природни производи. Исто така, хартиените кутии имаат подобра вентилација, така што има помалку влажност и бактерии.
16. Остатоците можат да се чуваат дома во фолија. Но, не треба да има воздух помеѓу фолијата и тортата за таа да трае подолго.
Погледнете ги овие 24 реалистични торти што нема да сакате да ги изедете.