Златно око: Вашето ново омилено ледено кафе
Започнете го викендот на вистинскиот начин!
Потребни состојки:
- 400 грама сирови бадеми
- 3 супени лажици куркума во прав
- 2 супени лажици какао во прав
- 2 стапчиња цимет
- 1/2 екстракт од ванила
- 6 супени лажици кокосово масло
- 6 супени лажици чоколаден сос со кокосово масло (видете го рецептот подолу)
- 9 супени лажици сируп од кафен ориз
Начин на подготовка:
Потопете ги првите 5 состојки во 1,5 литри вода, и во затворен сад оставете ги да отстојат околу 24 часа. Потоа извадете ги состојките од фрижидерот и тргнете ги настрана. Ставете 1/3 од нив во блендер, заедно со 2 супени лажици кокосово масло, 2 супени лажици чоколаден сос со кокосово масло, 3 супени лажици сируп од кафен ориз, прстофат сол и 700 милилитри топла вода. Матете на висока брзина околу 2 минути, а потоа исцедете низ ситна цедалка. Обидете се да исцедите што е можно повеќе од изматената смеса.
Повторете го овој чекор уште 2 пати, односно додека не ги изматите и исцедите сите состојки. Сипете околу 80 милилитри над ледени коцки и една доза еспресо.
Чоколаден сос со кокосово масло
Потребни состојки:
- 200 грама темно чоколадо
- 170 милилитри кокосово масло
Начин на подготовка:
Стопете ги состојките на пареа.
Пробајте го и ова ледено кафе со Калуа!