Претходно
Виетнамско панакота кафе
Виетнамските имигранти го запознале Југот со мноштво вкусови, вклучувајќи го и слаткиот, кремаст пијалак што го инспирирал овој десерт од соништата.
Потребни состојки:
- 625 милилитри млеко
- 250 милилитри засладено кондензирано млеко
- 125 милилитри хопла
- 1 лажичка екстракт од ванила
- ¼ лажичка сол
- 1 ќесичка нерафиниран желатин
- 4 лажици еспресо во прав
- 1 лажица какао
- декорација: чоколадни струготини
Начин на подготовка:
- Во мало тенџере, на средна температура, ставете да вријат 125 милилитри млеко, кондензираното млеко, хоплата, ванилата и солта. Потоа тргнете го настрана, покријте го и оставете да отстои 30 минути.
- Во голем сад, ставете 125 милилитри млеко, посипете со желатин (не мешајте) и оставете да отстои 10 минути.
- Вратете ја топлата смеса од млеко на тивок оган, мешајќи постојано. Потоа, додајте ја во смесата од желатин, мешајќи додека да се раствори желатинот. Ставете го и преостанатото млеко. Процедете ја смесата преку сито или стерилна газа. Одвојте 250 милилитри од млечната смеса, покријте ја и оставете да отстои 2 часа во ладилник. Во преостанатата смеса, додајте ги какаото и еспресото во прав.
- Истурете по 125 милилитри од еспресо смесата во 6 стаклени тегли или чаши. Оставете да отстои во ладилник 2 часа.
- Чашата со млечна смеса што ја одвоивте претходно поделете ја во стаклените садови (околу 3½ лажици во секоја). Покријте ги со целофан и оставете да се лади во текот на ноќта. По желба, декорирајте со чоколадни струготини.
Погледнете го и овој рецепт за банана сплит торта.