Претходно
Рецепт за оригинално италијанско кафе од областа Фриули
Кој вели дека треба да одите до Италија за да доживеете автентично италијанско искуство?
Потребни состојки:
- 125 милилитри еспресо
- Прстофат сол
- 150 грама шлаг пена
- 5 лажици шеќер
- 100 грама маскарпоне
- 50 грама темно чоколадо
Начин на подготовка:
Стопете го темното чоколадо, ставете го шприц за декорација и на алуминиумска фолија наредете неколку мали чоколадни топчиња. Оставете ги да се оладат.
Ставете го шеќерот во мало тенџере заедно со солта и варете додека не се карамелизира и добие златно-кафеава боја. Потоа додајте го еспресото и варете уште 3-4 минути. Сипете ја добиената мешавина во сад и оставете ја да се олади, а потоа додајте го маскарпонето. Ставете ја и шлаг пената, изматете и потоа со помош на лажица, внимателно префрлете го кремот од кафе во чаши. На крај декорирајте со чоколадните топчиња!