Пенеста мока со лешници за љубителите на кафе со изострен вкус
Пробајте нешто малку поразлично!
Потребни состојки:
- 120 грама темно чоколадо, исечкано
- 340 грама слатка павлака
- 40 грама шеќер
- 1/2 лажичка цимет во прав
- 2 супени лажици ликер од лешници
- 400 милилитри свежо подготвено кафе (за 4 дози)
- Шлаг пена
Начин на подготовка:
Ставете го чоколадото во мал сад, а слатката павлака во мало тенџере. Поставете го тенџерето на оган и почекајте слатката павлака да зоврие, па додајте ѝ шеќер и цимет и мешајте додека не се стопат. Добиената смеса сипете ја врз чоколадото и матете со маталка додека не добиете мазна површина. Додајте го и ликерот.
Оставете да се олади на собна температура, со повремено мешање. Потоа прекријте го садот и ставете го во фрижидер. Кога целосно ќе се олади изматете го со електричен миксер (околу 15-тина секунди). Подгответе 4 шолји низ кои рамномерно ќе ја распоредите смесата, а потоа дополнете со по 100 милилитри свежо подготвено кафе во секоја од нив. По желба декорирајте и со шлаг пена.
Пробајте го и овој рецепт за мока кафе што ни доаѓа од Маите!